woensdag 5 augustus 2009

Amerikaanse orgelwerken op Luchpauzeconcert

Het Lunchpauzeconcert dat deze week, op vrijdag 7 augustus, vanaf 12:45 uur, staat gepland in de Martinikerk van Groningen, zal met handen en voeten worden verdedigd door organist Erwin Wiersinga (*1962), die onder anderen heeft gestudeerd bij enkele internationaal hoog aangeschreven orgelisten, die tegelijkertijd docent voor hun instrument zijn. Op het programma staan zeven composities van in totaal zes Amerikaanse muziekmeesters, wier actieve werkzaamheid gedurende de laatste anderhalve eeuw ligt. Alleen Philip Glass is in de twintigste eeuw geboren (1937), de vijf anderen kwamen tussen 1837 en 1900 ter wereld. De namen van de meesten van hen zijn dan ook minder bekend dan het gros van de componisten die gewoonlijk de programma's van dergelijke concerten bevolken. Dit concert maakt onderdeel uit van het Peter de Grote Festival.


Erwin Wiersinga opent het concert met de Fantasie opus 2 nr. 1 van John Knowles (1839-1906). Dan volgt er een werk van een componist wiens naam niet bepaald Amerikaans aandoet: Kamiel Van Hulse (1897-1988, resp. 1991 [1]): Lord Jesus, Thou Art Going Forth. De van oorsprong Belgische, uit de plaats Waas afkomstige, musicus moest om gezondheidsredenen naar de Verenigde Staten uitwijken, waar hij een gevierd organist is geworden.
De naam Arthur Foote is weliswaar iets bekender dan de hieraan voorgaande twee, maar niet in eerste instantie als componist van orgelwerken. Net als bovengenoemde John Knowles Paine behoorde Foote tot een groepering musici, die zich de Boston Six noemde. Van hem worden twee stukken uit opus 71 gespeeld: Communion en de daarop volgende Toccata.
Edwin Wiersinga vervolgt zijn voordracht met Adagio Patetico uit de Symphonie II van Edwin Lemare, die in 1865 in Engeland was geboren maar het laatste gedeelte van zijn bestaan in de Verenigde Staten heeft geleefd en waar hij in 1934 is overleden.
Van Aaron Copland, die wereldfaam heeft verworven — niet in de laatste plaats door de executieve voorspraak van Leonard Bernstein — zal een Passacaglia worden gespeeld in de bewerking van J. Fespermann.
Het concert zal worden besloten met de Dance uit de Trilogy Sonata van Philip Glass.
__________
[1] De diverse auteurs zijn het niet eens over het sterfjaar van Van Hulse, die tevens als Camiel en Camille wordt geboekstaafd. Het jaartal varieert van 1988 tot en met 1991. Wel is men het erover eens dat hij onze planeet niet meer bewoont.
____________
Afbeeldingen:
1. Snijwerk aan de binnenzijde van de voet van de noorder toren met het jaartal 1542.
Met dank aan Elly Kooiman; veel meer illustraties van orgels in deze kerk en elders zijn te vinden op http://ellykooiman.com/
2. De Engelse, vervolgens Amerikaanse, componist en organist Edwin Henry Lemare.

Geen opmerkingen: