maandag 5 oktober 2009

Expo Litouwse Ex-Libris in Universiteitsbibliotheek

Op vrijdag, 9 oktober 2009, wordt in de Universiteitsbibliotheek van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) — in aanwezigheid van de Ambassadeur van de Republiek Litouwen, Vaidotas Verba — de expositie geopend van Litouwse Ex-Libris, die eerder dit jaar te zien was in het Goethe-Institut te Rotterdam. Wij hebben daarover uitgebreid bericht op onze zustersite Tempel der Beeldende Kunsten in een artikel van dinsdag 3 februari 2009. Reeds kort daarna, op 26 februari hebben we in een kort bericht gewezen op het feit dat de Nederlands-Baltische Vereniging een verzoek had ingediend, deze voorbeelden van bijzondere grafische kunst ook in Groningen te presenteren en dat de mogelijkheden daartoe werden onderzocht.
Vervolgens is de tentoonstelling — die wordt georganiseerd door het Litouws Cultureel Centrum in Nederland — op tournee gegaan en heeft daarbij de steden Brussel en Luxemburg aangedaan.

1000 Jaar Litouwen
Hoewel Litouwen op zich langer bestaat dan een millennium is er 1000 jaar geleden voor het eerst sprake van de naam Litouwen.
De expositie die wordt georganiseerd naar aanleiding van 1000 Jaar Litouwen, is een initiatief van de Universiteitsbibliotheek Groningen, in samenwerking met het Litouws Cultureel Centrum en de Nederlands-Baltische Vereniging. Vanaf vrijdag 9 oktober is deze toegankelijk voor alle bezoekers van de Universiteitsbibliotheek op de geldende openingstijden. De tentoonstelling is op de derde verdieping van de UB in het trappenhuis. Tot 17 november zijn die bijzondere staaltjes van grafische kunst aldaar te bezichtigen.
___________
Afbeelding: Ontwerp voor een ex-libris van Raimune Kmieliauskaite. Deze maakt deel uit van de expositie in de UB.

Geen opmerkingen: