woensdag 25 februari 2009

Atelier Zonneschijn — Open dagen in weekeinde

Open dagen
Op zaterdag 28 februari en op zondag 1 maart zullen — beide keren tussen 11:00 uur en 16:00 uur — in de werkruimte en tevens in de galerie van de beeldend kunstenaar Salustiano Martha te Groningen open huis worden gehouden.
Deze in 1950 op Curaçao geboren autodidact heeft zijn atelier, tevens galerie, sedert vorig jaar gevestigd in een ruimte van het voormalige Trefkoel-gebouw aan de Zonnelaan in Stad, welke jarenlang dienst heeft gedaan als politiebureau voor de stedelijke Basiseenheid West, voordat deze naar een nieuw onderkomen aan de Diamantlaan in Vinkhuizen is vertrokken. Daarnaast bevindt zich een voormalige kerk, die daarna onder meer dienst heeft gedaan als chinees restaurant. Ook heeft de ruimte gefungeerd als wijkfiliaal van de Openbare Bibliotheek. Boven de ingang van het atelier zijn tot voor kort in de brede lichtkast de resten van de OB-verlichting zichtbaar geweest. Sedert enige weken is de tekst veranderd in
Atelier : Zonneschijn. Verbazingwekkend is die keuze niet: ten eerste is het atelier gevestig aan de Zonnelaan — op nummer 28a — en heeft Salustiano Martha in zijn leven ongetwijfeld letterlijk meer en fellere zonneschijn meegemaakt dan de gemiddelde Groninger.

Resultaat van cursus
Tijdens de open dagen kunnen geïnteresseerden kennisnemen van het werk van de kunstenaar zelf, dat bestaat uit zowel kleine, alsook monumentale bronzen en keramische beelden, en eveneens uit omvangrijke stukken van betonijzer. Daarnaast zal zaterdag en zondag het kunswerk Eenheid in verscheidenheid te bezichtigen zijn. Dat is een kunstwerk, vervaardigd door een aantal bewoners van de wijk De Paddepoel in de periode van een cursus die in Salustiano's ruimte werd gegeven in het kader van het Nieuw Lokaal Akkoord.


Die beide open dagen zijn niet alleen bedoeld voor wijkbewoners, maar eveneens voor andere belangstellenden. Alle bezoekers kunnen deelnemen aan de verloting van een kunstwerk.
Wie nog meer wil weten, kan een kijkje nemen op de website van de kunstenaar. Daar kunt u meteen lezen waar Salustiano Martha sedert zijn komst naar Nederland, in 1985, reeds heeft geëxposeerd.

Geen opmerkingen: