Traditioneel voorjaarsconcert
Zoals dat al decennia lang een goed gebruik is van het Symfonieorkest De Harmonie, dat is gevestigd te Groningen — en tegenwoordig wordt aangeduid als 't Stadsorkest —, geeft dat ensemble ook dit voorjaar
weer een concert op drie plaatsen in de buurt van de Stad Groningen, al bevinden twee van die plaatsen zich in de provincie Drenthe. Maar met mooi weer zou men daar, bij wijze van spreken, uit Stad naar toe kunnen fietsen, als men bij voorbeeld niet in staat is om het concert in Groningen bij te wonen. Bovendien zullen die plaatsen — tegen de tijd dat het symfonieorkest De Harmonie honderd jaar bestaat — zich waarschijnlijk alle in één noordelijke 'provincie' of gouvernement bevinden.
Optredens
De drie concerten zullen worden gegeven binnen een termijn van acht dagen: van 15 tot en met 22 maart. De korte tournee start in Assen, op zondag 15 maart, 's middags om 16:00 uur in het ICO aldaar. Woensdag 18 maart wordt in Groningen een avondconcert (om 20:15 uur) gegeven, in de Immanuelkerk aan het Overwinningsplein. Het laatste van de drie optredens is meteen het lustrumconcert — met na afloop een bijeenkomst met drank en ongetwijfeld mooie woorden (anders moet daarin nog worden voorzien) — zal worden gegeven in het Ontmoetingscentrum De Kimme van Dennenoord.
Bij de concerten in Assen en Zuidlaren wordt eveneens ballet uitgevoerd door Wanda Kuiper.
Voorafgaande aan de concerten zal Paul Herruer, muziekcriticus van het Dagblad van het Noorden, een lezing over het programma geven.
Programma
Van het orkest De Harmonie is al enige tientallen jaren bekend dat de organisatoren altijd weer een origineel programma samen te stellen, waarbij componisten of delen van hun werk worden voorgesteld die in de optiek van de samenstellers in het officiële muziekleven tekort komen, dan wel relatief, of zelfs bijna geheel, onbekend zijn.
Dit voorjaar is gekozen voor zes werken van één componist: Igor Stravinski (1882-1971). Uit twee symfonieën — die in Es (1905-1907) en die in C (1938-40); welke beide tot het bekendere deel van het oeuvre van deze muziekmeester behoren — wordt één deel gespeeld, alsmede de alom befaamde Circus Polka (1942). Hoewel Stravinski's Vioolconcert (1931) niet bepaald tot de veel uitgevoerde werken voor solo-instrument en orkest mag worden gerekend, is het evenmin een werk uit de categorie verwaarloosde stukken.
Solistische medewerking in dit razend moeilijke concert zal worden verleend door violist Arjen Beintema.
Het concert van De Harmonie wordt geopend met twee veel minder bekende stukken: de Fanfare voor twee trompetten, en de Four Norwegian Moods (1942).
In de Lustrum Gazette van het orkest — een goed verzorgd A5-blaadje met een omvang van 12 bladzijden waarin de redactie niet over één nacht ijs blijkt te zijn gegaan — staat flink wat meer te lezen over de Circus Polka en het Vioolconcert.
Nog meer informatie is te vinden op de website van De Harmonie.
____________
Afbeeldingen
1. 't Stadsorkest De Harmonie in de Nieuwe Kerk te Groningen.
2. Igor Stravinski. Tekening door Jarko Aikens, Groningen, 1984. (Collectie Heinz Wallisch, tevens ©.)
3. Violist Arjen Beintema.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten