dinsdag 24 maart 2009

Werken van Händel vrijdagavond in Lutherse kerk

Handwerkslieden actief
Dat er in het officiële Händel-jaar 2009 — deze periode van twaalf maanden waarin overal wordt herdacht dat de van oorsprong Duitse componist Georg Friedrich Händel — evenals zijn barok-schaduw Johann Sebastian Bach in 1685 geboren —, die langdurig in Engeland werkzaam geweest is, twee en een halve eeuw geleden is overleden — vast wel iemand is die met handwerken — borduren, breien dan wel een andere vorm van, vooral vrouwelijke, creativiteit — een portret van deze ene van de twee belangrijkste barokcomponisten uit de muziekgeschiedenis zal (willen) realiseren, geloof ik stellig, evenals het feit dat musici, die Händel-werken willen interpreteren, hun handwerk goed moeten beheersen.

Händel-werken centraal
Op vrijdag 27 maart — vanaf 20:15 uur — zal een aantal musici in de Lutherse Kerk te Groningen trachten te bewijzen dat men zeker over de nodige vaardigheden beschikt om het geplande Händel-concert in die ruimte tot een succes te maken. Daarvoor zullen organist Tymen Jan Bronda en het Luthers Bach Ensemble acte de présence geven, evenals blokfluitist Erik Bosgraaf, die tijdens Pasen 2008 nog in de Remonstrantse kerk — op een steenworp afstand van het Lutherse godshuis — een subliem optreden heeft verzorgd. Al dezen zullen composities — sonates en concerti — van Händel presenteren.
Tegelijkertijd herdenkt men dat in de Lutherse kerk vijf jaar geleden werd begonnen met de reeks concerten Orgel Anders, waarover bij een andere gelegenheid meer in deze kolom.

Nieuwe Händel-biografie
In februari jongstleden is er een nieuwe, Duitse biografie over Händel van de persen gerold. Meer daarover kunt u lezen in ons recente artikel over een opera van dezelfde componist, onder meer gepubliceerd op onze zustersite Tempel van het Muziektheater.
____________
Afbeeldingen
1. Blokfluitst Erik Bosgraaf. (Foto: Marco Borggreve.)
2. Voorzijde nieuwe Händel-biografie.

Geen opmerkingen: