zondag 9 maart 2008

'Innerlijke perspectieven' en 'het uiteindelijke beeld' — Twee kunstenaars in de Foto Academie

Twee richtingen
De FOTOACADEMIE Groningen biedt vanaf vrijdag 7 maart een expositie met diverse stukken uit twee totaal verschillende richtingen binnen de fotokunst, gerealiseerd door twee leeftijdgenoten: Ronald Brul (*1974) en Haukur Óskarsson (*1975). Laatstgenoemde werkt met een aloud procédé binnen de fotokunst: het directe positief. Het oorspronkelijke materiaal oefent nadrukkelijk grote invloed uit op het eindresultaat dat na het afdrukken pas in volle omvang zichtbaar wordt. "De fotograaf doet als het ware een stap achteruit, wachtend op het uiteindelijke beeld", staat als laatste zin in de korte, wervende tekst op de achterzijde van de grafisch aantrekkelijke 'ansichtkaart' die de aandacht op de expositie moet vestigen. Aan de voorzijde is van beide kunstenaars een voorbeeld afgedrukt.
Ronald Bruhl fotografeert portretten en tevens omgevingen hetgeen resulteert in wat een objet visuel non identifié wordt genoemd, dat echter volkomen figuratief is en aan de verbeeldngskracht van de toeschouwer apelleert, door het amalgaam der verschillende niveaus: die van de zogenoemde innerlijke perspectieven en die welke wordt omschreven als subtiel surrealisme.
De onderhavige expositie in de FOTOACADEMIE duurt tot en met 23 april en is vijf dagen per week geopend: van maandag tot en met vrijdag tussen 10:00 uur in de ochtend en 17:00 uur in de namiddag. Het instituut is gevestigd in de Lutkenieuwstraat 5, in het hartje centrum van Groningen, bijkans letterlijk aan de voet van de Der Aa-kerk.
Als niet onbelangrijke, aangename bijkomstigheid mag worden vermeld dat de entree gratis is, waardoor ook de mensen met de zogeheten smalle beurs en tevens die met een geheel lege portemonnee toch deel kunnen hebben aan een important, doch tegelijkertijd nog wel eens onderschat, onderdeel van de wereld der beeldende kunsten.

Geen opmerkingen: