maandag 14 juli 2008

Nederlands Strijkersgilde vrijdag in Lutherse Kerk

Première in Stad
Het eerste van de drie concerten die het Nederlands Strijkersgilde — na van 11 tot en met 18 juli in Westernieland te hebben gerepereerd — het komende weekeinde in ons land uitvoert, zal plaatshebben in de Lutherse Kerk in Stad op vrijdag 18 juli, aanvang 20:15 uur.
Dick van Gasteren is de dirigent; medewerking zal worden verleend door de Franse celliste Noëlle Weidmann, die in 1985 te Metz is geboren. Zij zal de solopartij spelen in het Concert voor cello en strijkorkest uit 1947, van de weliswaar meest gewaardeerde Zwitserse componist van in ieder geval de eerste helft van de twintigste eeuw, die echter in onze contreien helaas niet of nauwelijks, maar in ieder geval veel te weinig bekendheid geniet: Othmar Schoeck. Het concert zal worden geopend met het Scherzo voor strijkers uit 1900 van de Oostenrijkse componist Franz Schreker, wiens ouverture van Der Geburtstag der Infantin door het toenmalige NFO onder de eenmalige leiding van Erich Boehlke heeft geklonken in de overgelijkelijke akoestiek in de voormalige concertzaal van ons Harmonie-complex.
Ter afsluiting wordt de strijkorkestversie van het oorspronkelijk nog in de negentiende eeuw, maar toen voor strijksextet gecomponeerde Verklärte Nacht, opus 4, van Arnold Schönberg gespeeld.
Voor meer informatie over het gehele concert kunt u terecht op onze zustersite Tempel der Toonkunst.

1 opmerking:

Roald zei

Ook dit jaar zal het Nederlands Strijkersgilde de Lutherse Kerk van Groningen aandoen voor een van haar concerten en wel op
vrijdag 10 juli 2009 om 20.15

meer informatie en reserveringen:
www.nederlandsstrijkersgilde.nl