vrijdag 25 juli 2008

Verheugend grote belangstelling voor de vrijdagse zomerreeks Lunchconcerten in de Martinikerk

Relatief grote stijging
"Dit is ongekend," zei één van de vaste bezoekers van de zomerreeks Lunchconcerten, die gedurende zes weken in de maanden juli en augustus dit jaar in de Martinikerk van Groningen wordt gehouden. "Enkele tientallen waren het andere jaren." Deze man had gelijk. Al direct tijdens het eerste concert waren er 130 bezoekers, verleden vrijdag al zo'n tachtig en vandaag werd het aantal van honderd ook weer overschreden. Die vaststelling met blijdschap werd door allen met wie ik over dit positieve verschijnsel sprak, direct gekoppeld aan de wens dat het aantal toch weer, zoals vroeger, negen concerten zou zijn in plaats van zes. Mede als gevolg van het feit dat de Gemeente Groningen de subsidie voor deze reeks enige jaren geleden heeft stopgezet, moest deze inkrimping worden gerealiseerd. Het zou echter een verheugende zaak zijn als ergens fondsen zouden kunnen worden aangeboord die deze gewenste uitbreiding mogelijk kunnen maken. Iedereen kan echter op de vingers natellen dat dit niet kan uit de extra recette van de toegevoegde tientallen bezoekers. Voor de zeer luttele somma van één euro krijgt men immers ook nog een programmaboekje.

Papa Bach
Het concert van deze vrijdag, door de thans negentienjarige Jochem Schuurman — organist van de gereformeerde kerk De Hoeksteen in Drachten — bood drie werken: één van Geog Böhm (1661-1733) en twee van de beroemdste aller klassieke orgelcomponisten: Johann Sebastian Bach (1685-1750).


De Japanse organiste Hiroko Inoue, die op vrijdag 1 augustus haar voordracht op het in alle opzichten imposante instrument zal geven, heeft als eerste twee werken eveneens stukken van Papa Bach op het programma staan: een transcriptie voor orgel van de Suite in G, gevolgd door BWV 639: Ich ruf zu Dir, Herr Jesu Christ.
Haar landgenoot M. Miyagi komt aan bod met Spring Sea, in een transcriptie voor orgel die de instrumentaliste zelf heeft gerealiseerd.
De Sonate nr. 2, opus 65, uit 1844, van Felix Mendelssohn-Bartholdy (1709-1747) besluit het concert van 1 augustus.
Het valt te hopen dat de trend in de gestegen bezoekersaantallen in ieder geval zo blijft als tijdens de eerste helft van de huidige reeks, want dan wordt het thans bereikte gemiddelde van ruim honderd bezoekers gehandhaafd.

Geen opmerkingen: