vrijdag 1 augustus 2008

Johann Ludwig Bach in plaats van Neef Johann Sebastian tijdens Luchconcert op Martini-orgel

Schijn bedriegt
Hoewel de vierde presentatie in de huidige zomerreeks met vrijdagse Lunchconcerten, afgelopen middag, op het onvolprezen orgel in de Martinikerk niet zoveel belangstelling scheen te trekken als de drie voorafgaande optredens dit jaar, gedurende de middagpauze van de drie afgelopen vrijdagen — met een gemiddelde van boven de honderd bezoekers, hetgeen al een bijzonderheid is — bleek weer eens dat schijn zeer nadrukkelijk kan bedriegen. Om even voor half één, zo'n kwartier voor aanvang van het concert, zaten er precies zeven bezoekers verspreid over de tegenover het orgel opgestelde rijen stoelen, maar toen het concert begon, was het aantal van tweehonderd bereikt. Van enkele zijden hoorde ik dat er op een landelijke radiozender flink wat aandacht aan was besteed, en ook de berichtigeving in regionale printmedia zal zeker hebben bijgedragen tot dit succes. Hopelijk houdt het aan, want het initiatief en het instrument, alsmede de bespelers ervan, zijn deze aandacht zeker waard.

Wijzigingen in programma
In het programmaboekje stond de Suite in G in een transcriptie voor orgel aangekondigd als van de, waarschijnlijk inmiddels zelfs tevens interplanetair, bekende Papa Johann Sebastian Bach (1685-1750), doch deze bleek afkomstig te zijn uit de koker van diens achterneef, Johann Ludwig Bach (1677-1731). Daarnaast had de Japanse organiste Hiroko Inoue de aangekondigde Sonate nr. 2 van Mendelssohn, die als laatste werk op de rol voorkwam, vervangen door een extra stuk van de grote Bach: Praeludium und Fuge a-moll, en een ander orgelwerk van Felix Mendelssohn, eveneens een Praeludium und Fuge daarvoor als derde van de thans vijf, in plaats van vier gemelde, stukken uit te voeren.

Concert volgende week
Het komende concert, van vrijdag 8 augustus, zal worden verzorgd door enkele van de tien studenten die dit jaar in het kader van de mastersclasses aan het Conservatorium te Groningen te geven door Theo Jellema en Edwin Wiersinga.
Deelnemers en uit te voeren werken zullen die vrijdag op een inlegvel voor het programmaboekje worden verstrekt.
__________
Afbeelding: Johann Ludwig Bach.

Geen opmerkingen: