donderdag 23 april 2009

Een avond over Stendhal in Academiegebouw RuG

Opvallende letteren
Het thema in de Spraakmakende Boeken-serie (Her)ontdek een boek is deze keer Stendhal. Literatuurcriticus Arnold Heumakers komt in de Offerhauszaal van het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen op donderdag 23 april — 's avonds tussen 20:00 uur en 22:00 uur — vertellen over de roman Lucien Leuwen en ander werk van de Franse schrijver Stendhal — pseudoniem van Marie-Henri Beyle (1888-1842) —, een boek dat voor het eerst is verschenen in 1894, ruim een halve eeuw na het verscheiden van de auteur. Stendhal geldt stilistisch en qua verteltrant als de tegenhanger van die andere grootmeester der Franse letteren uit de periode welke aan 'het tijdperk Stendhal' is voorafgegaan: Honoré de Balzac (1799-1850).

Minst bekend
Lucien Leuwen is zonder twijfel de minst bekende van Stendhals grote romans. Deze werd geschreven tussen het jaar van verschijnen — 1830 — van zijn beroemdste roman, Le Rouge et le noir, en het negen jaar daarna gepubliceerde en tevens hogelijk gewaardeerde meesterwerk La chartreuse de Parme.
Hoewel Stendhal in ons taalgebied een relatief stabiele schare van bewonderaars heeft, is het opvallend dat deze — weliswaar onvoltooid gebleven, maar toch als afgerond geheel te kwalificeren — roman pas in 2007 in het Nederlands werd vertaald. Uitgeverij Atlas publiceerde in dat jaar een Nederlandse versie, die werd gerealiseerd door Leo van Maris.
____________
Afbeeldingen

1. De schrijver Stendhal.
2. Illustratie op het voorplat van de beide boeken der tweedelige uitgave van Lucien Leuwen, verschenen in de reeks Grands et Petits chefs-d'oeuvre van Éditions du Rocher, Monaco 1945).
3. Voorzijde van de editie uit 2007 in het Nederlands, verschenen bij
uitgeverij Atlas, Amsterdam/Antwerpen.

Geen opmerkingen: