zaterdag 25 april 2009

Ensemble Samo in Museum De Buitenplaats, Eelde

Falak-muziek uit Tadzjikistan
Zondagavond 26 april worden de inwoners van onze regio — en, het spreekt vanzelf: ook allen van daarbuiten die zich daartoe geroepen voelen — in het Museum De Buitenplaats te Eelde in de gelegenheid gesteld om kennis te maken met muziek uit Tadzjikistan.


Het ensemble Samo presenteert daar dan zogeheten Falak-muziek. Voorafgaande is er een lezing waarin het nodige zal worden verteld tot — eventueel — een beter begrip omtrent de context waarin men dergelijke muzikale uitingen moet, of liever: kan, plaatsen; menigeen heeft genoeg aan de muziek zelf, die haar of hem eerst maar eens moet raken of zelfs aangrijpen, en niet zelden worden pas daarna, althans voor een deel van de luisteraars, achtergronden — de traditie en de oorspronkelijke cultuur — interessant. Doch het één sluit het ander niet uit, en derhalve is zo'n lezing vooraf altijd wel nuttig. Die lezing begint om 18:30 uur; de toegang is bij de prijs van het concert inbegrepen. De uitvoering begint een half uur later.
Het ensemble Samo geeft slechts twee concerten in Nederland en vervolgens in Antwerpen.
Meer informatie over het ensemble en de falak is te vinden op het daarvoor bestemde onderdeel, Podium, van de website van Museum De Buitenplaats.

Geen opmerkingen: