Jochem Schuurman geeft Lunchpauzeconcert op Martini-hoofdorgel met onder anderen Pasquini
Het is niet de eerste keer dat de nu twintigjarige Jochem Schuurman — organist van de Gereformeerde Kerk De Hoeksteen te Drachten en repetitor van het Toonkunstkoor Frisia Cantat in diezelfde stad — zijn kunsten mag verklanken op het hoofdorgel van de Martinikerk in Stad. Zes composities staan op het programma, waarvan drie uit de ganzenveer van Johann Sebastian Bach stammen, twee daarvan besluiten het concert. Tussen de Bach-stukken in zal de Vierde Sonate in Bes-groot (van 2 januari 1845) van Felix Mendelssohn ten gehore worden gebracht, die dit jaar twee eeuwen geleden werd geboren, en die in 2009 allerwegen wordt herdacht, zij het minder dan zijn beide voorgangers Georg Friedrich Händel (1685-1759) en Joseph Haydn (1732-1809), aan wie dit jaar ook wereldwijd flink wat aandacht wordt besteed.
De naam Nikolaus Bruhns (1665-1697) zijn we — niet alleen maar ook — in verband met het Martini-orgel meer dan eens tegengekomen. Jochem Schuurman opent zijn voordracht met diens Praeludium in e-klein. Als tweede werk van dit concert staan de Variazioni Capricciosevan Bernardo Pasquini (1637-1710) op het programma, en dat is een naam waarmee de concertgangers heel wat minder vaak worden geconfronteerd. Een portret van deze Italiaanse componist en enkele details met betrekking tot leven en werk kunt u lezen als u hier klikt. __________ Afbeelding: Orgel Martinikerk Groningen. Bekroning Zuidertoren, Filosofia 1542. Met dank aan Elly Kooiman; veel meer illustraties van orgels in deze kerk en elders zijn te vinden op http://ellykooiman.com/
Heinz Wallisch (*Groningen, 1945) is muziek- en literatuurcriticus, taalredacteur, lector en lexicograaf. Vanaf zijn vijftiende jaar doorliep hij, naast zijn school- en studietijd, alle disciplines van het boeken- en uitgeversvak. Begin jaren zeventig was hij in diverse landen werkzaam voor de uitgeverij van de Europese Commissie. Aan tal van dag-, week-, maand- en vakbladen in binnen- en buitenland heeft hij bijdragen geleverd. Enkele jaren geleden liet hij zich verleiden tot elektronisch publiceren, en sedertdien verschijnen zijn artikelen, commentaren, recensies en beschouwingen op zo'n vijftig verschillende cultuurwebsites — die praktisch alle van hemzelf zijn — in Nederland, België, het Duitse taalgebied, op één Franstalige, en op enkele internationale, Engelstalige.
Publicaties in boekvorm:
Gavarni: 32 tekeningen uit de Mascarade humaine, Groningen 1966; 125 Jaar Symfonieorkest in Groningen, Groningen 1987;
Geïllustreerde Muziekinstrumenten Encyclopedie (samen met Bert Oling), Lisse 2003. Sedertdien is dat boek in diverse Oost- en Zuid-Europese landen uitgebracht. In de VS en Groot-Brittannië haalde het zeer hoge oplagen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten