woensdag 29 juli 2009

Jochem Schuurman geeft Lunchpauzeconcert op Martini-hoofdorgel met onder anderen Pasquini

Het is niet de eerste keer dat de nu twintigjarige Jochem Schuurman — organist van de Gereformeerde Kerk De Hoeksteen te Drachten en repetitor van het Toonkunstkoor Frisia Cantat in diezelfde stad — zijn kunsten mag verklanken op het hoofdorgel van de Martinikerk in Stad. Zes composities staan op het programma, waarvan drie uit de ganzenveer van Johann Sebastian Bach stammen, twee daarvan besluiten het concert. Tussen de Bach-stukken in zal de Vierde Sonate in Bes-groot (van 2 januari 1845) van Felix Mendelssohn ten gehore worden gebracht, die dit jaar twee eeuwen geleden werd geboren, en die in 2009 allerwegen wordt herdacht, zij het minder dan zijn beide voorgangers Georg Friedrich Händel (1685-1759) en Joseph Haydn (1732-1809), aan wie dit jaar ook wereldwijd flink wat aandacht wordt besteed.


De naam Nikolaus Bruhns (1665-1697) zijn we — niet alleen maar ook — in verband met het Martini-orgel meer dan eens tegengekomen. Jochem Schuurman opent zijn voordracht met diens Praeludium in e-klein. Als tweede werk van dit concert staan de Variazioni Capricciose van Bernardo Pasquini (1637-1710) op het programma, en dat is een naam waarmee de concertgangers heel wat minder vaak worden geconfronteerd. Een portret van deze Italiaanse componist en enkele details met betrekking tot leven en werk kunt u lezen als u hier klikt.
__________
Afbeelding: Orgel Martinikerk Groningen. Bekroning Zuidertoren, Filosofia 1542.
Met dank aan Elly Kooiman; veel meer illustraties van orgels in deze kerk en elders zijn te vinden op http://ellykooiman.com/

Geen opmerkingen: