maandag 3 augustus 2009

Bernard Foccroulle op hoofdorgel Martinikerk Stad

Vier decennia organist
In de huidige serie zomerconcerten van de Stichting Avondtmusyck Martinikerk Groningen concerteert op woensdag 5 augustus, vanaf 20:00 uur, de in 1953 te Luik geboren Bernard Foccroulle, die zowel letterlijk als figuurlijk van vele muzikale markten thuis is. Al bijna veertig jaar bespeelt deze organist tal van instrumenten in Europa, waarbij hij een duidelijke voorkeur heeft voor de mooist bewaard gebleven historische instrumenten, welke hij ook heeft ingezet voor de vertolking van het complete oeuvre voor die Koningin, geschreven door Johann Sebastian Bach (1685-1750).


Met Papa Bachs Praeludium et Fuga in b-klein, BWV 544, zal Bernard Foccroulle het concert besluiten. Direct daaraan voorafgaand zal van dezelfde barokmeester Wo Gott der Herr nicht bei uns hält, BWV 1128, ten gehore worden gebracht. Het concert zal worden geopend met Elf versen op Salve Regina, afwisselend van de organist zelf — derhalve worden dat er zes — en van Arnold Schlick (ca. 1455-1525). Voordat de composities van de oude heer Bach — die naar huidige maatstaven de staatspensioengerechtigde leeftijd weliswaar heeft bereikt, doch deze slechts vier maanden heeft kunnen uitleven — de voordracht van Bernard Foccroulle zullen besluiten, zullen eerst nog van Matthias Weckmann (1616-1674) 3 versus van Komm, heiliger Geist ten gehore worden gebracht, gevolgd door de Toccata in F van Dietrich Buxtehude (1637-1707), en diens Komm, heiliger Geist, Herre Gott.

Documentaire op Mezzo-televisie
Bernard Foccroulle is eveneens op het terrein van de opera zeer actief: gedurende vijftien jaar was hij directeur van het befaamde Théâtre de la Monnaie in Brussel, en sedert goed twee jaar is hij werkzaam als directeur van het Festival d'Art Lyrique te Aix-en-Provence. Wie meer over deze muzikale mens wil weten, doet er goed aan op 9 augustus om 18:45 uur — of op 24 augustus, 's ochtends om 10:00 uur te kijken naar de twee en vijftig minuten durende documentaire uit 2006 — Bernard Foccroulle, Directeur Festival Aix-en-Provence. Deze werd reeds jongstleden zaterdag door Mezzo-Televisie uitgezonden, maar staat voor herhaling gepland op de eerder genoemde data.
____________
Afbeeldingen
1. Orgel Martinikerk Groningen. Bekroning 1627 middentoren: stadswapen en tussenvelden draken. Zie tevens de bekroning van de Noordertoren en van de Zuidertoren.
Met dank aan Elly Kooiman; veel meer illustraties van orgels in deze kerk en elders zijn te vinden op http://ellykooiman.com/
2. Orgelist en festivaldirecteur Bernard Foccroulle.

Geen opmerkingen: