dinsdag 18 augustus 2009

Jan Hage tijdens Avondtmusyck op Martini-orgel

Papa Bach omsluit de overigen
Het concert dat Jan Hage (*1964) — sedert 1995 organist van de Haagse Kloosterkerk — op woensdag 19 augustus vanaf 20:00 uur zal verzorgen in de Martinikerk van Groningen, in de reeks van de Stichting Avondtmusyck Groningen — opent en sluit met composities van Johann Sebastian Bach (1685-1750). Na het driedelige Concerto in C, BWV 594, een arrangement op opus 7 nr. 5 van Antonio Vivaldi, volgt Vater unser im Himmelreich, BWV 682.


In het jaar van de inmiddels bekende muzikale grootheden uit het verleden die, qua geboortejaar dan wel jaar van overlijden, met de lopende twaalf maanden in verband gebracht kunnen worden — en dat zijn Purcell, Händel, Haydn en Mendelssohn —, komen we de één en de ander van hen wat meer tegen dan de overigen als het om orgelmuziek gaat. Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847) heeft zich op dat onderdeel van het componeren niet onbetuigd gelaten en mede daardoor komt het dat we zijn naam eveneens in de Martinikerk van de noordelijke metropool in 2009 vaker in programma's zien afgedrukt dan in andere jaren.
Van hem speelt Jan Hage de Sonate in Bes, opus 65, IV, gecompleteerd op 2 januari 1845. Nog geen drie weken geleden klonk deze sonate op hetzelfde orgel, toen gespeeld door Jochem Schuurman.
Voordat het concert zal worden afgerond met Bachs Praeludium et Fuga in Es-groot BWV 552, uit de Clavier-Übung (Leipzig 1739), zal de gastorganist van de avond de toehoorders bekend maken met Sequens een compositie uit 1979 van Jan Welmers (*1937).
____________
Afbeeldingen
1. Middentoren van het Martini-orgel Groningen, met blinderingswerk en houtblazers.
Met dank aan Elly Kooiman, op wier website nog meer dan duizend andere foto's van dit instrument en diverse andere te zien zijn.
2. Organist Jan Hage.

Geen opmerkingen: