donderdag 6 augustus 2009

Zaterdagmiddag weer tango-stellen op Waagplein

Achter Stadhuis
Voor de derde achtereenvolgende zaterdagmiddag zal op 8 augustus vanaf 15:00 uur in het gedeelte van het Waagplein dat zich exact bevindt tussen het Goudkantoor en het Nieuwscafé een tango-sessie van enige uren te zien en te horen zijn. Deze wordt georganiseerd door Tango Groningen en de Stichting Tango Argentino Groningen.
De beide voorgaande zaterdagen dansten er maximaal tien paren gelijktijdig. Af en toe werden de presentaties, door enkele of meerdere en maximaal door tien paren, onderbroken door het optreden van één — in dat geval speciaal aangekondigd — koppel. Dat gebeurde gewoon op het plaveisel, en dat is voor damesschoenen met hoge hakken waarachtig moeilijker dan op een daarvoor bestemde dansvloer.

Gewoon op straat
De beide voorgaande zaterdagen kwam die verscheidenheid aan stellen — het ligt voor de hand — het beste naar voren als alle tien tegelijkertijd hun ronde deden en zich daarbij in het geheel niet uit hun concentratie lieten brengen door voorbijgangers, waarvan sommigen in gedachten waren, maar anderen die bewust wilden laten dat ook zij zich over die openbare ruimte mochten voortbewegen. Niet alleen de lichamelijke kenmerken liepen uiteen, ook de keuze van de kleding, waarbij enkele van de heren zich in een zwarte broek voortbewogen: de met een strak afgetende bilpartij, de ander in een wijdere broek met daarover heen een overhemd. Bij de dansende dames was de verscheidenheid al even groot: een enkeling in het zwart, een ander minder formeel.
Twee weken geleden viel daarbij een lange zwarte japon met speciale onderrand op: zo compleet passend in de sfeer van deze Argentijnse dans. Dat gold bij de tweede gelegenheid ook: Margriet Westerhof in een kleurrijk geschakeerd opengewekt hesje dat daarenboven oogstrelend afstak tegen een donkere rok. Ach ja, het oog wil ook wat, en dat geldt vanzelfsprekend in sterkere mate als het, zoals hier, een Latijns cultuurfenomeen betreft, uit een deel van de wereld waar qua dergelijke uiterlijkheden fellere en intensere kleuren een grotere rol spelen dan in ons ietwat calvinistisch-nuchtere lage landje.
Zaterdag 15 augustus is de vierde en laatste presentatie van dit seizoen, eveneens op het Waagplein, en misschien zelfs wel weer met 15 paren (tegelijk), zoals op zaterdag 1 augustus het geval was.

Afbeeldingen:
1. Stijldanspaar met tango.
2. Zeven zichtbare tangostellen op het Waagplein.
3. Margriet Westerhof met fotograaf Jacob Braaksma.
(Foto's van zaterdag 1 augustus; © Jacob Braaksma.)

Geen opmerkingen: