dinsdag 30 juni 2009

Deze zomer weer Lunchconcerten op Martini-orgel

Serie van zes
Over een kleine drie weken zullen de vrijdagse zomer-lunchconcerten op het hoofdorgel in de Martinikerk te Groningen weer van start gaan en over een periode van vijf weken en één uur zes keer de gelegenheid bieden om ook dit jaar weer evenzovele verschillende organisten te horen, alsmede de uitzonderlijke mogelijkheden die het instrument te bieden heeft. Dat geldt zowel voor de liefhebbers van de Koningin der Instrumenten en de voor haar geschreven of bewerkte muziek, alsook voor toevallige, dan wel bewuste, bezoekers van de kerk. Veel mensen van buitenaf tonen achteraf hun verbazing over de bijzondere kwaliteiten van het Martini-hoofdorgel. Dat eveneens de buitenlandse orgelstudenten erg op het instrument gesteld zijn, mag, en zal ook, niemand verbazen, want door in Groningen te komen studeren — waar aan het Conservatorium de beste orgelopleiding van ons land zetelt —, worden ze al snel in de gelegenheid gesteld om met dat instrument kennis te maken.

Eerste concert
De Japanse organiste Yukiko Yamada — die momenteel in Groningen aan het Conservatorium studeert bij Theo Jellema en Wolfgang Zerer; en die de bezoekers van de lunchconcerten verleden zomer ook reeds op hetzelfde instrument hebben kunnen horen, en die haar daarvoor met een ovationeel applaus hebben beloond — stelt op vrijdag 17 juli vanaf 12:45 uur een programma voor met zeven werken van zes componisten. Vier van dezen — Papa J.S. Bach (1685-1750), Georg Muffat (1653-1704), Franz Tunder (1614-1667) en Nikolaus Bruhns (1665-1697) — behoren tot de vaste canon; dat geldt iets minder voor Henry Purcell (1659-1695), maar nu 2009 onder meer geldt als Purcell-Jaar — vanwege het feit dat deze musicus 350 jaar geleden werd geboren — is ook hij van de partij. Een nog oudere, Spaanse componist is Francisco Correa de Arauxo (1584-1654). Een Duits musicoloog heeft hem qua sfeer vergeleken met zijn landgenoot, de schilder El Greco (1541-1614) [1].
__________
[1] El Greco is Spaans voor De Griek. Hij werd te Herakleion (Iraklion) op Kreta geboren als Domènikos Theotokopoulos (Δομήνικος Θεοτοκόπουλος), en woonde vanaf 1577 in Toledo.
____________
Afbeeldingen
1. Linker Pedaaltoren van het hoofdorgel in de Martinikerk te Groningen.
2. Het gehele instrument met een groot gedeelte van de vier zuilen waarop het rust. Foto in dit geval op een fraaie koelkastmagneet (formaat 5,4 cm x 7,8 cm) die — evenals andere nieuwe snuisterijen — bij de balie van de Martinikerk te koop is. Deze koelkastmagneet kost € 2,50.

1 opmerking:

Gelkinghe zei

Ik dacht dat het hier over een Groninger veelschrijver zou gaan?