vrijdag 6 november 2009

Josquin Desprez: Missa Malheur me bat

In 2008 startte zanger en dirigent André Cats met een cyclus concerten gecombineerd met levendige lezingen, met steeds een andere polyfone mis uit de periode 1450-1550 als onderwerp. Aanvankelijk vormde de Groninger Synagoge het decor; vanaf najaar 2009 zorgen diverse oude kerken in Stad en Ommeland voor een passende omgeving.
André Cats
vervolgt deze reeks op zondag 8 november met een uitvoering van de Missa Malheur me bat van Josquin Desprez: niet zo bekend, maar zeker zo inventief en prachtvol als bijv. zijn missen Hercules Dux Ferrarie en Pange lingua. Het chanson Malheur me bat was in de 15e eeuw zeer populair; vreemd genoeg is niet bekend wie het heeft geschreven, noch kennen we heden ten dage meer tekst dan de hiervoor genoemde aanhef. Niettemin schreven drie van de allergrootste componisten der Renaissance er een mis over: Alexander Agricola, Jacob Obreén Josquin DesprezBijzonder aan Josquins mis is het feit dat alle stemmen van het originele chanson gebruikt worden als rode draad in de verschillende misdelen; doorgaans was dit alleen de Tenor. De Missa Malheur me bat wordt voor u uitgevoerd door het Ensemble Josquin Desprez dat, onder leiding van André Cats, al sinds 1992 telkens weer met intrigerende programma’s vol oude polyfonie op de podia verschijnt.
André Cats
zal de mis toelichten middels een uitgebreide inleiding, die door het Ensemble met “live” muziekvoorbeelden zal worden opgeluisterd, zowel vocaal als instrumentaal.

De cyclus “Oude missen in oude kerken” is een initiatief van de Stichting De Noordelijke Polyfonisten en haar artistieke leider André Cats. Dit najaar werden/worden in het kader van deze cyclus nóg twee missen van Josquin Desprez uitgevoerd: Hercules Dux ferrarie (door het ensemble “Oude Noten”) en Da beata Vergine (door projectkoor De Noordelijke Polyfonisten).

NB: Zie ook ons artikel van donderdag 10 september op deze site.

Meer info: www.noordelijkepolyfonisten.nl


Geen opmerkingen: