dinsdag 24 november 2009

Groninger Mozart Ensemble in Roden en in Stad

Twee avonden achtereen
Op donderdag 26 en vrijdag 27 november concerteert het Groninger Mozart Ensemble onder leiding van Marinus Verkuil. De eerste van de twee avonden zal dat zijn in de ontmoetingsplek Op de Helte in het Noord-Drentse Roden; vrijdagavond wordt het concert gegeven in de Nieuwe Kerk te Groningen. Het concert in Roden begint om 20:00 uur; in Groningen daarentegen om 20:15 uur.
Op het programma staan twee werken: de Symfonie nr. 3, Schotse, in a kleine terts, opus 56, (1829/42) van Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847). Een toelichting op die compositie kunt u vinden in een artikel op onze zustersite Tempel der Toonkunst, gepubliceerd op woensdag 25 juni 2008.


Het tweede uit te voeren werk is de Missa in tempore belli (Mis in oorlogstijd), beter bekend als de Paukenmesse van Joseph Haydn (1732-1809), gecomponeerd in 1796. In de instrumentale muziek is het krijgszuchtige element niet te missen: schril 'mit Pauken und Trompeten' klinkt het krijgsgewoel, contrapuntisch bij het koor dat steeds om Vrede vroeg: Dona nobis pacem. Doch het laatste woord ligt bij het oorlogsgeweld.
Meer over de concerten en het GME is te vinden op de website van het ensemble. En, niet te vergeten, de dirigent.
__________
Afbeelding: Het Groninger Mozart Ensemble met zo ongeveer alle negentig musici: instrumentalisten en koorleden.

Geen opmerkingen: