donderdag 26 november 2009

Mazzeltov en Rolinha Kross presenteren nieuwe cd

In Synagoge Stad
Op donderdag 26 november wordt in de Synagoge van Groningen, in de Folkingestraat, de nieuwe cd van de klezmerband Mazzeltov en zangeres Rolinha Kross gepresenteerd.
Mazzeltov werd weliswaar in 1994 opgericht, maar in de vijftien jaar van het bestaan zijn er tal van wijzigingen geweest; halverwege, in 2002 is Rolinha Kross tot het ensemble toegetreden.


Dit kleurenspiegelplaatje draagt de titel Mayn umru (Mijn onrust), waarmee Mazzeltov nieuwe muzikale wegen wil bewandelen. De hieraan voorafgaande cd bevatte voornamelijk liedjes uit eigen land, alsmede Franse en Engelse nummers in Jiddische bewerkingen. Op Mayn umru vinden we het nieuwe geluid dat door gitarist Harold Berghuis van de band en zangeres Rolinha Kross als resultaat is neergezet van hun zoektochten. Moderne dichters zijn er aan te pas gekomen, van wie de teksten zijn vertaald in het Nederlands door Willy Brill [1]. De titel van één van de gedichten is meteen de titel van het hele album geworden. Niet alleen als hommage aan Willy Brill maar tevens met een gerichte opdracht aan deze letterkundige is het zesde album voltooid. Dat is niet in de laatste plaats ingegeven door het feit dat Willy Brill een inspiratiebron is voor Rolinha Kross.
Een bespreking van de compact disc kunt u later op onze zustersite Tempel der Toonkunst tegemoet zien.
__________

[1] De door Willy Brill vertaalde gedichten zijn opgenomen in de bundel Sprakeloos water — Spiegel van de moderne Jiddische poëzie. Als we ertoe in de gelegenheid worden gesteld, zullen we aandacht aan die bundel schenken op onze, weer andere, zustersite Tempel der Letteren.
__________
Afbeelding: Optreden van zangeres Rolinha Kross met de klezmerband Mazzeltov, te Purmerend in juli 2009.


2 opmerkingen:

Harm zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Harm zei

Jammer dat je nooit een recensie van het concert of de cd gegeven hebt.

vr. groeten,

Harm vd Berg