dinsdag 24 november 2009

Koorconcert The Gents met vierhandig orgel

Kerstliederen uit vijf eeuwen
Op vrijdag 27 november wordt, door het vocaal ensemble The Gents in de Martinikerk in Groningen een concert gegeven onder leiding van Béni Cillag. Speciale medewerking zal worden verleend door de gebroeders Euwe en Sybolt de Jong, die vierhandig het imposante orgel in de hoofdkerk van Stad zullen bespelen.
Het aandeel van het koor tijdens dit concert — dat om 20:15 uur begint — vermeldt kerstliederen uit vijf eeuwen.The Gents is een ensemble dat in 1999 door dirigent Peter Dijkstra is bijeengebracht uit jonge mannen, die eerder deel hebben uitgemaakt van het Roder Jongenskoor. Zo'n acht jaar hield het koor deze dirigent. In 2007 werd Peter Dijkstra opgevolgd door Maria van Nieukerken, al is hij zelf wel in de functie van vaste gastdirigent aan het ensemble verbonden gebleven. In de tien
jaar van het bestaan is deze zanggroep met een zeer veelzijdig repertoire niet onopgemerkt gebleven: lovende recensies werden tot in de Verenigde Staten gepubliceerd.

Gebroeders De Jong
De organisten Sybolt en Euwe de Jong zullen meer dan alleen maar de onovertroffen schoonheid van het Martini-orgel in de kerk laten horen, zij zullen eveneens hun nieuwste compact disc de vierde alweer in de reeks Bach Cantata movements for organ four hands — presenteren. Daarop worden delen uit de advents- en kerstcantates van Johann Sebastian Bach (1685-1750) op deze ongebruikelijke wijze voorgesteld.
____________
Afbeeldingen
1. Vocaal Ensemble The Gents.
2. De organisten Sybolt en Euwe de Jong, met in hun midden Papa Bach.

Geen opmerkingen: