donderdag 27 januari 2011

Concert in de reeks Orgel anders met Jehan Alain

Organiste Leonore Lub.
In het omvangrijke Lexikon der Interpreten klassischer Musik im 20. Jahrhundert komen we de naam Jehan Alain (1911-1940) niet tegen, die van zijn zuster Marie-Claire (geboren 1926) daarentegen wel. Hoewel dat laatste geenszins onterecht is, moeten we die kwalificatie wel van toepassing achten op het ontbreken van de geprononceerde organist — en veelzijdige componist — die Jehan Alain is geweest. Mede door zijn zeer vroegtijdige praktijkervaring — reeds als elfjarige mocht hij tijdens erediensten de vaste organist vervangen — heeft hij al heel jong zijn steentje bijgedragen aan de wereld der klassieke muziek.
Mede daarom is het een goede zaak dat de Stichting Vrienden Lutherse Kerk Groningen in de reeks Orgel anders als vierde van de in totaal zes concerten omvattende reeks in het seizoen 2o10/2011 een concert wijdt aan de nagedachtenis van Jehan Alain die op 3 februari 1911 werd geboren. In genoemde serie wordt op vrijdag 28 januari (aanvang 20:15 uur) het één en ander uit het oeuvre van Jehan Alain voorgesteld.
Daartoe treden aan: de organiste Leonore Lub — die, alweer een tijd geleden, aan het Nood Nederlands Conservatorium heeft gestudeerd — en bij deze gelegenheid het Van Oeckelen-orgel uit 1896 zal bespelen: solo en als ondersteuning van Consensus Vocalis onder leiding van Klaas Stok.

Klaas Stok, dirigent van het koor
Consensus Vocalis.
Het programma bestaat, wie verwacht iets anders, voornamelijk uit werken van Jehan Alain. Het koor zingt een deel van de minder bekende koorstukken van genoemde componist a capella. Tevens zullen enkele werken van tijdgenoten van deze componist worden uitgevoerd, van onder meer Maurice Duruflé (1902-1986).
__________
Zie tevens het artikel op onze zustersite Muziek en mensen.

Geen opmerkingen: