De Engelse barokcomponist Charles Avison (1709-1770). |
Hoewel het concert dat het Noord Nederlands Orkest in de derde week van januari 2011 in drie steden van Noord Nederland zal geven met een stuk van een Engelsman begint, mogen we beweren dat het hier in het programma van vier composities om Italiaanse muziek gaat.
Die Engelsman is Charles Avison (1709-1770): zijn vijfde Concerto grosso (in de titel alleen al klinkt het Italiaanse element door) is geheel gebaseerd op de 555 sonates voor klavecimbel van Domenico Scarlatti (1685-1757).
Francesco Conti
Hoewel we de naam Francesco Bartolomeo Conti (1682-1731) niet of nauwelijks tegenkomen in programma's van symfonieorkesten, gebeurt dat deze week voor de bezoekers van het NNO in Assen, Groningen en Sneek wel: hij heeft cantates geschreven die het niveau van de veelal in jubeltonen bezongen kwaliteit van die categorie composities in het oeuvre van Papa Bach (1685-1750) schijnen te hebben.
Florian Heyerick is dirigent van het NNO in de derde week van januari 2011 (Assen, Groningen, Sneek). |
De solocantate Languet anima mea die de bezoekers van de drie concerten in de drie noordelijke provincies voorgezet krijgen — één van de vijftig die deze componist schreef —, zal worden gezongen door de sopraan Katherine Fuge. Zij wordt begeleid door het NNO dat voor die gelegenheid onder leiding staat van Florian Heyerick.
Francesco Zappa
Een bepaalde categorie liefhebbers van twintigste eeuwse muziek denkt bij de naam Zappa, en helemaal als die ongeveer de voornaam Frank draagt, niet direct aan de tijd van de Barok. Toch gaat het in dit geval om een man, die als componist en cellovirtuoos werkzaam was aan het Hof van Oranje in 's-Gravenhage. De Symfonie in D van de componist in kwestie is één van de eerste werken welke in die categorie werden geschreven. Zappa's werkzame periode omvatte een kwart eeuw (1763-1788).
Drie concerten met het NNO: sopraan Katherine Fuge |
Het concert door het Noord Nederlands Orkest, in de drie genoemde steden van het eigen speelgebied zal worden besloten met het Stabat Mater, gereedgekomen in het sterfjaar van de componist: Giovanni Battista Pergolesi (1710-1736). Solisten zijn Katherine Fuge, sopraan; en Patrick von Goethem, countertenor. Laatstgenoemde partij wordt ook wel door een alt gezongen; de sopraanpartij werd — en zeker in de dagen van weleer — veelvuldig door een sopranist (jongenssopraan) uitgevoerd.
__________
Andere details over dit concert zijn te vinden in een bijdrage op onze zustersite Tempel der Toonkunst, en in een artikel op een andere van onze vele zustersites: Muziek en mensen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten