dinsdag 18 januari 2011

Kameropera: zaterdag bij Musica Antiqua Nova

De Franse dramaschrijver uit de
zeventiende eeuw: Pierre Corneille.
Jean-Baptiste Lully
Nadat Jean-Baptiste Lully (1632-1687) in Frankrijk eenmaal vaste grond onder de voeten had gekregen door al hetgeen hij van zijn kunnen had getoond, en door zijn Ballets de Cour, kreeg hij steeds meer mogelijkheden. Eén en ander leidde als tot vormen van, soms verregaande, samenwerking met roemrijke theaterpersoonlijkheden: de grote schrijvers van die sector.
Dat werden Pierre Corneille (1606-1684), en Molière (1622-1673) die in werkelijkheid Jean-Baptiste Poquelin heette. Vervolgens werd Lully avanceerde tot de mest glansrijke representant van de"muziek op het toneel'. Met laatstgenoemde dramaschrijver creëerde Lully een groot aantal opéra-ballets.

Les Sentiment
s met Le triomphe de l'amour. . . . .

Vol gepaste trots laat Musica Antiqua Nova weten dat het eindelijk is gelukt om in de programmering een opera op te nemen. Dat gebeurt door het ensemble Les Sentiments. Aangezien de gebruikelijke ruimte waarin het optreden wordt verzorgd, ook deze keer de Lutherse Kerk in Groningen is, mag men toneelmatig geen breed opgezet spektakel verwachten, maar gelukkig is dat ook benodigd om op niveau te kunnen werken. Bovendien zegt een kleine bezetting en een ingetogen uitvoerde handeling niets over het ontbreken van het vereiste niveau. Uitgevoerd wordt thans Le triomphe de l'amour van Jean-Baptiste Lully.

Het ensemble Les Sentiments: van links naar rechts ziet u Elisabeth Dobbin, sopraan; Matthias Hemm, bariton; Anne-Marie Dragosis, klavecimbel, Eugène Michelangeli, klavecimbel.

Enige jaren geleden werd in diezelfde ruimte getoond dat het met relatief weinig middelen en een beperkte ruimte toch heel goed kan: met de Europese première van de kamerversie van de opera Hedda Gabler (2006) van de Noorse componist Eyvind Buene.
__________
Zie tevens, mede voor aanvullende informatie, de bijdrage op onze zustersite Tempel van het Muziektheater. Een recensie kunt u na zaterdagavond verwachten op de, eveneens aan deze gelieerde site Muziek en mensen.

Geen opmerkingen: