vrijdag 9 januari 2009

Galerie MooiMan presenteert Mannen van formaat

Nieuwe expositie
Aanstaande zondag, 11 januari, verblijdt de inmiddels roemruchte — want enige echte mannengalerie in Noord-Europa; we kunnen hier niet genoeg de nadruk op dat feit leggen — Galerie MooiMan, in Groningen Stad en zeer wijde omgeving, al haar reguliere en, naar wij hopen, toevallige, alsmede een hele reeks bewust geattendeerde, bezoekers op een nieuwe expositie, die alleen al in de titel wel weer naar de Heren der Schepping verwijst, en dat is hier ook wel terecht, want de beide kunstenaars uit wier oeuvre werken worden voorgesteld, zijn — naar verluidt — van de mannelijke kunne. Dat op zich zou de dames er niet van moeten weerhouden om ook een kijkje te komen nemen, want de mannelijke tegenpool van het vrouwelijke zoogdier mens, kan er bij tijd en wijle heel aantrekkelijk uitzien. En of dat nu in een sculptuur dan wel in een aquarel of door middel van ferme streken van het breedst denkbare penseel is, er valt visueel meestal wel een uiterst aantrekkelijke opvolger van die legendarische Adam te vinden bij de tentoongestelde werken in MooiMan.

Tot en met 15 februari
In de nieuwe tentoonstelling, die dan tevens de eerste van 2009 is, wordt het werk van twee eigentijdse kunstenaars in de schijnwerpers gezet: van de Utrechtenaar Dennis Coenraad, die veel verschillende koppen heeft gecreëerd en van de Erpenaar uit Vlaanderen, Danny Cobbaut, die zich reeds op tal van artistieke fronten veelvuldig heeft geprofileerd.
En, ook al heeft men — ongetwijfeld om een heel conglomeraat van redenen — bij MooiMan het odium van de herenliefde in het vaandel genaaid gekregen en voelt men zich daar zelf ook zeker met flink wat overtuiging aan verbonden en somtijds door gebonden: er komen nog altijd te weinig vrouwen in die galerie kijken, al moet ik er, voor de volledigheid, direct aan toevoegen dat het aantal in de loop van het schrikkeljaar 2008 wel gestaag is gestegen, maar ook in een oneven jaar zijn damesmeisjes van allerlei kunne daar even welkom; zo schat ik de heren der mannenkunstspreiding weer wel in. En — bijna onder ons —: die beelden en doeken bijten niet, al is de voorstelling soms waarachtig om in te bijten. En niet zelden vinden bezoekers dat ook gelden voor de kunstenaars zelf, maar die zijn slechts aanwezig op de dag van de opening: zondag 11 januari. Het daaraan onverbrekelijk verbonden ceremonieel zal die middag worden voltrokken door Thom van der Goot, artistiek directeur van de Stadsschouwburg Groningen en het Cultuurcentrum De Oosterpoort aldaar. Gezien het feit dat deze goede man ooit priester wilde worden, is zulk een — in dit geval niet al te Vaticaans — ritueel bij hem vast wel in vertrouwde handen.
Zie ook de bijdrage op de zustersite Tempel der Beeldende Kunsten.
____________
Afbeelding: Dennis Coenraad in artistieke actie.

Geen opmerkingen: