vrijdag 25 februari 2011

Pianoduo Scholtes & Janssens presenteert nieuwe cd zondag in cultuurcentrum De Oosterpoort

Drie fin de siècle meesters
Impresariaat Da Ponte presenteert, in samenwerking met De Oosterpoort, op zondag 27 februari, 's middags om 16:00 uur, in de hal van da
t cultuurcentrum het pianoduo Lestari Scholtes & Gwylim Janssens. Alle geïnteresseerden kunnen dat muziek-gebeuren  — pianospel en de presentatie van een cd met werken van Rachmaninov, Debussy en Ravel door dit duo — bijwonen: de entree is gratis.

Pianoduo Lestari Scholtes en Gwylim Janssens

De Russische componist Sergej Rachmaninov (1873-1943) heeft het een en ander aan intens slechte muziek geschreven, zo rond de vorige eeuwwisseling: de werken voor piano en orkest en de symfonieën; deze munten uit door banaliteit afgewisseld met een aaneenschakeling van kitsch-elementen. Daar staat tegenover dat diezelfde musicus geniale stukken heeft gecomponeerd, zoals preludes en etudes voor piano, en vooral de Vespers opus 37 uit 1915. Ook de Zes duetten opus 11 (1894) behoren tot de categorie betere composities van Rachmaninov.

Voor de beide andere, Franse, meesters geldt dat ze alleen maar werken van hoge kwaliteit hebben geleverd. Claude Debussy (1862-1918) is zelfs één van de vier aartsvaders van de twintigste eeuwse muziek [1], en zijn drie stukken voor twee piano's, getiteld En blanc et noir (1915) horen we ook niet alle dagen.
Het een klein uur durende geheel op de te presenteren compact disc wordt besloten met een stuk balletmuziek, geschreven voor Djagilev, getiteld La Valse. Deze compositie heeft een grotere bekendheid gekregen als orkestwerk en dan is er sprake van een vorm van in noten gevatte fin de siècle kunst. Voor zijn pianoduo vraagt Maurice Ravel wel wat van de beide spelers: vingervlugheid, intensiteit en een steeds verder op te bouwen spanning.
_________
Een Nabeschouwing van de presentatie is maandag 28 februari op deze site te vinden. Ook op onze zustersite Muziek en mensen zult u dan nog wel enkele op- en aanmerkingen kunnen aantreffen.
__________
[1] De drie andere aartsvaders van de nieuwe muziek zijn Arnold Schönberg (1874-1951),  Béla Bartók (1881-1945) en Igor Stravinski (1882-1971).

Geen opmerkingen: