zaterdag 9 februari 2008

Foutieve datum op informatievel voor het eerstvolgende barokconcert in De Oosterpoort

Info op flyer
Gisteren, vrijdag 8 februari, trad in de grote zaal van De Oosterpoort in onze Stad de instrumentale barokgroep Florilegium uit Londen op, samen met het Arakaendar Bolivia Choir en enkele vocale solisten. Op strategische plekken in de binnenzaal lagen voldoende informatievellen met gegevens over de andere barokconcerten, die dit voorjaar nog in ons ruime Cultuurcentrum zullen worden gegeven. Het eerstvolgende optreden van een dergelijke groepering dat we tegemoet kunnen zien, is van The English Concert, en zal worden gegeven op vrijdag 29 februari. Helaas staat er op het groenachtige vel de datum 29 januari. Gezien de introducerende tekst zou het best een ouder informatieblad voor een langere periode geweest kunnen zijn. Daarom leek het ons een goed idee u nog even langs deze weg op de juiste datum te wijzen.

Opmerkingen in pauze en achteraf
Tijdens de pauze van het concert met de Zuid-Amerikaanse barok hoorde ik, op diverse plekken in de binnenzaal, en na afloop bij de garderobe, veelal dezelfde opmerking. "Ik heb een heel bijzondere avond gehad, maar ik wist niet wat me te wachten stond." Die beide opmerkingen, maar juist die laatste heb ik vrijdagavond veelvuldig gehoord. Overigens was er geen enkele wanklank, noch op het podium, noch van de toehoorders. Dat er veel waardering voor het gebodene op het podium bestond, bleek in de pauze uit de goede belangstelling voor de tafel met compact discs in de binnenzaal, welke ook na afloop nog werd bezocht.

Het beroemde barokensemble The English Concert, onder leiding van Laurence Cummings, zal eind februari voor de derde keer binnen vijf jaar een concert in Groningen geven. Het ensemble, dat tot de meest vooraanstaande barokorkesten van het grote eiland aan de overzijde van de Noordzee behoort, zal hier werken uitvoeren van Johann Sebastian Bach (1685-1750): één ter opening: een sinfonia, en één ter afsluiting: de Vierde van zijn orkestsuites, verder werk van Georg Philipp Telemann (1681-1767), Antonio Vivaldi (1678-1741) en Giovanni Battista Sammartini (ca. 1700-1775).

Harpiste dirigeert
De reeks barokconcerten in De Oosterpoort door groeperingen met authentiek instrumentarium van dit seizoen zal op maandag 14 april, — en ook dan weer te beginnen om 20:15 uur — worden afgesloten voor L'Arpeggiata, bij welk instituut we de zeldzame combinatie van harpiste/dirigent tegenkomen in de persoon van Christina Pluhar. Deze musici zullen worden bijgestaan door de King's Singers. Samen brengen zij oude muziek uit de oude wereld — Spanje en Portugal — en uit de nieuwe wereld van Latijns Amerika.
____________
Afbeeldingen
1. De leden van Florilegium zonder hun instrumenten.
2. Logo van The English Concert.
3. Harpiste/dirigente Christina Pluhar van L'Arpeggiata.

Geen opmerkingen: