zondag 3 februari 2008

Galili Dance met Ignis Fatuus en Six deze week drie avonden achtereen in onze Stadsschouwburg

Drieluik op drie avonden
Op donderdag 7, vrijdag 8 en zaterdag 9 februari worden, in de Stadsschouwburg van Groningen, de laatste voorstellingen gegeven van Galili Dance voordat de choreograaf de Stad verlaat en in Amsterdam, samen met Krisztina de Chatel een nieuw dansgezelschap zal oprichten.
Het drieluik met de titel Ignis Fatuus (letterlijk: dwaas vuur; figuurlijk o.m. dwaallicht) worden twee choreografieën herhaald, welke eerder zeer goed werden ontvangen. De laatste tijd heeft Galili meer dan eens oudere stukken aangepast en opnieuw voorgesteld met geheel nieuwe impressies. Er worden echter nog nieuwe delen aan toegevoegd.

The Drunken Garden & Exile Within
Het eerste onderdeel dat aanleiding voor een omwerking is het opgetogen The Drunken Garden (1999). Tussen extremen van uitbundige dans vol acrobatiek en onverwachte cesuren enerzijds en een intense verstilling speelt het geheel zich af. De dansers zelf voeren de bijbehorende muziek uit.
Het recentere Exile Within (2006) is een stuk — dat oorspronkelijk voor vijf dansers was, maar dat nu door het dubbele aantal wordt voorgesteld — die in een veel beheerster kader soli en duetten laat zien, alsmede groepsoptredens. De ondersteunende muziek is afkomstig van twee Amerikaanse, internationaal veel belangstelling gegenereerd hebbende figuren: Philips Glass, John Cage (1912-1992), en van de Ierse songwriter Damien Rice (*1973).

Nieuw: Six
Voorts wordt een nieuw we rk voorgesteld onder de titel Six. Hierin wordt vooral verkennend gewerkt en de ruimtelijkheid afgetast, ondersteund door enerverende muziek van Steve Reich (*1936).
___________
Afeeldingen
1. Galili Dance met Ignis Fatuus.
2. Philip Glass in december 2007.
3. Steve Reich.

Geen opmerkingen: