vrijdag 1 februari 2008

Jeugd Symfonieorkest van Groningen vandaag met een concert te Winschoten en zaterdag in Stad

Twee concerten
Vrijdag 1 februari treedt het Jeugd Symfonieorkest van Groningen op — onder leiding van Gerard Wiarda en met solistische medewerking van violiste Lianne van den Berg — in de Muziekschool van de molenstad Winschoten. Op zaterdag 2 februari wordt hetzelfde programma in de Stad uitgevoerd, aldaar in de Remonstrantse Kerk aan de Coehoornsingel. Beide concerten beginnen om 20:00 uur.
Het programma bestaat uit drie onderdelen, waarvan het eerste uit het op één na laatste decennium van de twintigste eeuw: een Medley uit The Phantom of the Opera (1986) van de Engelse succescomponist Andrew Lloyd Webber, die in 1948 werd geboren in een zeer muzikaal gezin: een muzieklerares als moeder en een componist als vader. Zijn jongere broer belandde eveneens in het muziekleven: als een gevierd cellist, vooral in het Angelsaksische.

Antonín Dvořák
De Romance voor viool en orkest in f kleine terts, opus 11, voltooid in december 1877 door Antonín
Dvořák (1841-1904) biedt een bewerking door de componist zelf van het langzame deel, Andante, uit zijn Strijkkwartet opus 9, met dezelfde toonsoort, uit 1873. Tijdens concerten van professionele symfonieorkesten wordt dit juweel niet bepaald kwistig uitgestrooid, en mede daarom is het zo aangenaam dat alternatieve ensembles, en niet te vergeten solisten, zich om dergelijke stukken bekommeren. Zoiets biedt niet alleen een grotere verscheidenheid aan werken voor de concertpodia, maar het toont eveneens de waarde en de bestaansgronden van dergelijke uit liefde voor het fenomeen muziek geboren (al dan niet jeugd-)orkesten aan.

Franz Schubert
De Derde Symfonie in D grote terts, gecomponeerd in 1815, van Franz Schubert (1797-1828), is de eerste werkelijk uitgebalanceerde symfonie, en de componist laat hierin zien (lees: horen) dat hij alle elementen, die vereist zijn voor een volwaardig werk dat die kwalificatie verdient, in de juiste proporties heeft verwerkt.
Het relatieve lawaai in de Eerste symfonie, alsmede het hier en daar onharmonische in de Tweede, heeft in de Derde plaats gemaakt voor een strikt persoonlijk Schubertiaans-symfonisch idioom, en daarmee is het een dankbaar werk geworden voor elk ensemble dat dit heeft uitgekozen.

____________
Afbeeldingen

1. Jeugd Symfonieorkest van Groningen. Tweede persoon van rechts is dirigent Gerard Wiarda.
2. Componist Andrew Lloyd Webber.
3. Antonín Dvořák. Tekening van Jarko Aikens, Groningen 1984. Archief Heinz Wallisch.
4. Handtekening van Franz Schubert.

Geen opmerkingen: