zondag 24 februari 2008

Opera Zuid komt met Jules Massenets Assepoester op zaterdag 1 maart in de Stadsschouwburg

Tweede productie van dit seizoen
Opera Zuid, gevestigd te Maastricht, reist dit seizoen met drie producties door ons land. Eind 2007 was dat Il trittico van Giacomo Puccini, later dit jaar, in mei, komt hetzelfde gezelschap naar het Noorden met De Barbier van Sevilla van Giacchino Rossini. Op 15 februari is de tweede productie van Opera Zuid te Maastricht in première gegaan: Cendrillon uit 1897/99 van Jules Massenet (1842-1912), het sprookje dat wij als Assepoester kennen, en dat afkomstig is uit de verzameling vertellingen van Moeder de Gans uit 1683 door de Franse auteur Charles Perrault (1628-1703), die daarmee de grondlegger van een toen nieuw literair genre werd: het sprookje.
Aanstaande zaterdag komt het ensemble naar Groningen, de enige stad boven Utrecht waar het gezelschap dit seizoen optreedt. De voorstelling in de Stadsschouwburg begint om 20:15 uur.

Sprookjes blijven populair
De laatste maanden worden we, zeker in het Noorden des lands, met diverse sprookjes geconfronteerd. In het Groninger Museum loopt al enige tijd een tentoonstelling van schilderijen uit het omvangrijke Russische cultuurbezit van de oudere sprookjes in die contreien. De collega opera-instelling in het Oosten van ons land, de Nationale Reisopera was nog onlangs in Groningen met een moderne, tweede helft twintigste eeuw-versie van Sneeuwwitje, gecomponeerd door de Nederlander Micha Hamel. Dat na een humoristisch-realistische versie van dit klassieke sprookje, op basis van een Amerikaanse roman uit 1967, een waar klassiek sprookje welkom is, behoeft geen betoog. Cendrillon werd weliswaar niet Massenets meest populaire uiting in het genre muziektheater, maar een dergelijke herontdekking met in totaal tien voorstellingen — verspreid over het land, met vanzelfsprekend het zwaartepunt op de twee meest zuidelijke provincies — is het bezoeken zeker waard.
Meer over deze voorstelling is te vinden in het artikel van maandag 11 februari op onze zustersite Tempel van het Muziektheater. Daar kunt u met één klik ook weer de namen van alle uitvoerenden opvragen.
____________
Afbeeldingen
1. Kostuumtekening voor Cendrillon in de versie van Opera Zuid.
2. Charles Perrault, auteur van onder meer Cendrillon.
3. Componist Jules Massenet.

Geen opmerkingen: