donderdag 12 juni 2008

Ensemble Josquin des Prez met Mis van Barbireau — zaterdag in Feerwerd, zondag in Synagoge Stad


Zelden gehoord
André Cats en zijn Ensemble Josquin des Prez geven het aankomende weekeinde binnen één etmaal twee keer een uitvoering van een zeer zelden gehoorde Mis van de Antwerpse componist Jacob Barbireau (1455-1491), welke in zijn hoedanigheid van Zangmeester van de Onze-Lieve-Vrouwen-Kathedraal in zijn woonplaats de voorganger is geweest van onze Jacob Obrecht.
De eerste uitvoering is op zaterdagavond 14 juni in de Jacobuskerk te Feerwerd, te beginnen om 20:15 uur; zondagmiddag 15 juni om 17:00 uur volgt de tweede presentatie, te Groningen in de Synagoge die is gevestigd in de Folkingestraat, in het scheef aflopende gedeelte naar het Zuiderdiep.
Deze tweede voorstelling wordt gegeven in het kader van een reeks (met onder meer lezingen door deze zelfde André Cats over) Oude Nederlandse Missen in de Groninger Synagoge.

Relatief onbekend
Over de componist en zijn oeuvre is weinig bekend, maar André Cats zal de toehoorders wel uitgebreid laten delen in zijn kennis omtrent het leven en de muziek van deze Jacob Barbireau. Het gesprokene zal deze ensembleleider zeker afwisselen met, en daarmee tevens ondersteunen door, vocale voorbeelden. Dat zullen in ieder geval de twee Nederlandse liederen zijn, die uit het oeuvre van de componist bewaard zijn gebleven. Verder is er één Franse chanson van hem bekend, een motet, een Kyrie Paschale en twee volledige missen, waarvan u de Missa Faulx Perverse tijdens deze concerten zult kunnen beluisteren.

Het ensemble
Het Ensemble Josquin des Prez is inmiddels alweer zestien jaar actief en het heeft in die periode, zij het in wisselende bezetting, tal van bijzondere programma's met vocale muziek uit de allerlaatste periode van de Middeleeuwen uitgevoerd. Het zwaartepunt heeft daarbij steeds gelegen op die componisten welke in onze contreien, de zogeheten Lage Landen, afkomstig en/of werkzaam waren.
Voor de beide onderhavige concerten is het ensemble samengesteld uit vier zangers, die in onze Stad en ommelanden hun sporen reeds hebben verdiend. Naast de leider, André Cats — altstem, zijn van de partij: de tenor Han Warmelink, de bariton Rein de Vries en de bas Michiel de Vries.
Voor meer en andere informatie kan men terecht op de website van de Noordelijke Polyfonisten.
____________
Afbeeldingen
1. Tekst en afbeelding van de poster waarop de beide concerten worden aangekondigd.
2. André Cats, altzanger en leider van (onder meer) het Ensemble Josquin des Prez.

Geen opmerkingen: