donderdag 5 juni 2008

Houtsneden en ander werk van Rineke Hollemans tot eind deze maand in Galerie Mebius Noordhorn


Inspiratie door reizen
De hele maand juni is in Galerie Mebius te Noordhorn werk te zien van Rineke Hollemans: veel houtsneden maar tevens enkele andere werken. Hier kan men alvast werk van deze kunstenares bekijken in de derde internetexpositie van deze galerie. Een bezoek aan het instituut kan men via een afspraak regelen, maar in ieder geval is de mogelijkheid hiertoe aanwezig op zaterdag 7 juni tussen 10.00 uur en 17:00 uur, als de kunstenares zelf ook aanwezig is.
Rineke Hollemans raakt geïnspireerd tot het realiseren van diverse kunstwerken door de impressies die ze tijdens haar reizen opdoet. Niet alleen heeft ze beelden, opgedaan op het Groninger hogeland opgedaan, omgezet in uitingen van beeldende kunst, haar bezoeken aan (zuid-)Frankrijk, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten hebben hetzelfde effect gesorteerd.


Zuiverste vorm
In 1999 is ze begonnen aan een reeks houtsneden, die de benaming Wetlands heeft gekregen, en zijn ontstaan in de sfeer van het hogeland van onze provincie. Het zijn de eenvoudige vormen van het vlakke landschap met weerspiegelingen van bomen en lucht en de achtergelaten sporen die het water daar ooit heeft gelegd, welke voor Rineke Hollemans het zuiverste element in die context betekenen. Die waarnemingen hebben een (nieuw) denkproces in gang gezet.
Van geheel andere uitdrukkingsvorm, maar met dezelfde signatuur, zijn de verschillende houtsneden, waartoe de kunstenares in 2002 in Zuid-Frankrijk werd geïnspireerd. De diverse Lavendelvelden in de Provence leggen daarvan getuigenis af, en een tweede serie met de overkoepelende titel Corbières toont de toeschouwer de diepe herfstkleuren van de wijngaarden aldaar.

Belangrijkste inspiratiebron
Verder zijn er in de expositie impressies van de Grand Canyon te zien, alsmede enkele uitingen van in Nieuw-Zeeland opgedane beelden. Ook in Canada en in andere delen van de wereld werd Rineke Hollemans aangezet tot omzetting in tal van veelkleurige beelden. De diverse formaten zijn relatief bescheiden en de oplagen van haar werken zijn zeer gering. Ze beseft dat — bij alle goede invloeden van de talrijke plekken die ze op deze wereld heeft bezocht en die haar in hoge mate hebben geactiveerd — Zuid-Frankrijk toch haar voornaamste bron van inspiratie is gebleven; in ieder geval tot nu toe.

Zoals gemeld, is Rineke Hollemans zelf zaterdag 7 juni in Galerie Mebius — te Noordhorn gevestigd in de Torenstraat — aanwezig. Voor eventueel andere tijdstippen kan men met de eigenaren, Anneke Kamstra en Koos Mebius, een afspraak maken. Het telefoonnummer van de Galerie is 0594 505033.

Afbeeldingen
1. Winter 2007. (Houtsnede 2/4; 40 x 60 cm.)
2. Lavendelveld 3. (Olieverf; 50 x 50 cm.)
3. Corbières VI. (Houtsnede 1/4; 68 x 16 cm.)

Geen opmerkingen: