dinsdag 3 juni 2008

Esther de Graaf met context-afhankelijke kunst in MediumGallery te Groningen — van 6 juni tot 6 juli


Work in Progress

Op vrijdag 6 juni, 's avonds om 20:00 uur wordt in de MediumGallery te Groningen de expositie geopend van Esther de Graaf. Voorafgaande aan die datum werkt zij met het beschikbare materiaal een week op locatie aan haar objecten, en het resultaat daarvan wordt gedurende een hele maand — tot 6 juli derhalve — in deze uitzonderlijke galerie aan het al dan niet kritische oog van Neerlands volk — en, wie weet, eventueel buitenlandse bezoekers, blootgesteld.
Esther de Graaf is verleden jaar afgestudeerd aan Academia Minerva.

Ontmanteling
Een kijkje op de Homepage van de kunstenares toont een vorm van kunst in omgekeerde richting: het demonteren van een bestaand item dat — althans in de fantasie, doch wellicht niet in de praktijk — als meubelstuk om op te zitten zou kunnen fungeren. "stoeltjeuitelkaar",
zoals Esther de Graaf het stuk zelf noemt, lijkt hier wel door een patholoog-anatoom gedemonteerd, waarna de diverse onderdelen overzichtelijk zijn gerangschikt. Een kunstnijverheidstip voor de thuiswerker met hout, spijkers en meer van die onderdelen. Die het proces van Ester de Graaf dan weer in omgekeerde richting tot een goed einde moet (trachten te) brengen, en ook dat is soms een hele kunst.

MediumGallery
De MediumGallery, waar het werk van Esther de Graaf een maand lang te zien zal zijn, bestaat sedert april 2005. Het concept voor deze alternatieve galerie zonder witte vierkante ruimte is een initiatief van de kunstenaars Daniël Dennis de Wit en Wouter Sibum. De galerie is gevestigd in de Menadostraat (op nummer 37b) en wordt dikwijls gekwalificeerd als "woonhuis". Voor topografisch niet al te sterk ontwikkelden hebben de heren een kaartje vervaardigd dat als oriëntatiehulp kan dienen en via de website van de galerie te zien. Daar is tevens een plattegrond van de galerie afgebeeld en kan men nog andere informatie en afbeeldingen vinden, onder meer van de eerder aldaar geëxposeerd hebbende artiesten. Helaas is de Engelse tekst van het niveau brikettengruis. Doch dat is wel, met de juiste ondersteuning wellicht, binnen luttele minuten goed te verhelpen.

Afbeeldingen
1. Een voorbeeld van de contextuele kunst van Esther de Graaf; te zien in de MediumGallery tot 6 juli.
2. "stoeltjeuitelkaar" van Esther de Graaf.
3. De initiatiefnemers van de MediumGallery: Daniël Dennis de Wit en Wouter Sibum.

Geen opmerkingen: